sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Uskotko uskontoosi?



Suomi on koulutuksessa, poliittisessa vaikuttamisessa, terveydenhuollossa ja turvallisuudessa maailman ykkösmaa. Näin arvio neljä vuotta sitten Newsweek-lehti. Mikä sitä selittää? 

Urheiluvalmennuksesta jokainen tietää, että maailman ykkössijan saavuttaminen on vuosien sitkeän työn tulos. Onnella tai sattumalla siinä ei ole osuutta. Suomi ei varmaan ole sattumalta tai meille myönteisen tilastovirheen takia ykkösmaa. Suomi ei ole edes tavoitellut sellaista asemaa. Minä muistelen että Kekkonenkin aikoinaan vertasi Suomea vain toisiin Pohjoismaihin, ja erityisesti  Ruotsiin. 

Helsingin yliopiston dogmatiikan professori Miikka Ruokanen väitti kerran, että  Suomen nykyinen asema johtuu luterilaisuudesta - uskonnosta. Eikä tämä päde vain Suomeen, vaan muihinkin Pohjoismaihin, jotka Newsweekin vertailussa sijoittuivat kaikki hyvin korkealle, Ruotsikin kolmanneksi.

Meidän maamme on yksi maailman luterilaisimpia maita, vieläkin. Luterilaisuus piti jo 1500-luvulla huolta siitä, että kansaa opetetaan sille elintärkeissä asioissa. Luterilaisuus pani meidät pulpettiin oppimaan joidenkin mielestä hyödyttömiäkin asioita. Mutta hyvin pian huomattiin, että lukutaitoiset, laskutaitoiset ja kielitaitoiset nuoret miehet saivat parempia ja mielekkäämpiä töitä kuin ne, jotka eivät moisista taidoista piitanneet. Eikä kirkko tässä tehnyt eroa poikien tai tyttöjen välillä, vaan tytötkin saivat kaiken sen, mikä vuosisatoja oli rajattu vain poikalapsille.

Luterilaisuus opetti huolehtimaan heikommista, vaikka samalla korosti jokaisen henkilökohtaisen työnteon ja lahjojensa käytön merkitystä. Kukaan ei synny kerjäläiseksi, eikä mikään estä vaatimattomasta syntyperästä olevan lapsen ja nuoren kasvua vastuullisiin ja merkittäviin tehtäviin. Jumala antaa airot, mutta ei souda kenenkään puolesta.

Näin minä olen luterilaisuuden oppinut. Ja arvostan sitä, pidän sitä suorastaan parhaana tapana uskoa Jumalaan ja toimia Hänen maailmassaan. Ja suosittelen sitä kaikille muillekin. Luterilaisuus riisui uskonnon harjoituksesta monet ihmisiä kahlinneet ”totuudet”:  Ihmisen ja Jumalan välinen suhde ei ole riippuvainen pappien määräämistä katumusharjoituksista. Rahalla voi auttaa omaa kirkkoaan, mutta ei saada syntejä anteeksi. Jokaisella kristityllä on oikeus sekä kuulla että tutkia itse Raamattua omalla äidinkielellään. Ne ovat Jumalaan uskovan ihmisen perusoikeuksia.

Kaarinan seurakunta on oman alueensa luterilainen kirkko Suomessa. Tervetuloa mukaan tähän yhteisöön, joka on jo vuosisatoja pannut meidät lukemaan, kirjoittamaan ja luottamaan ihmistä rakastavaan Jumalaan. Se luottamus kasvattaa hyviä hedelmiä.



Lasse Vahtola

P.S.  Tällä palstalla tulen syksyn aikana haastattelemaan muutamia Kaarinan seurakuntaan kuuluvia. He kertovat, miksi seurakunnasta on tullut heidän yhteisönsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti